Danforss1270.gif

Danfoss Editron kasvaa lentokentäntiellä

Lentokentäntien varressa Lappeenrannassa on hallirakennus, jonka pääoven yläpuolella lukee Danfoss. Vielä viime vuonna siinä luki Visedo. Tanskalainen suuryritys osti lappeenrantalaisen start up-yrityksen, koska uskoo yrityksen tuotteiden valloittavan markkinoita etenkin Aasiassa. Sähköisiä voimalinjoja ja komponentteja suunnitteleva ja valmistava Visedo on syksystä 2017 lähtien ollut Danfoss Editron. Sen tuotteita käytetään erityisesti raskaissa työkoneissa, kaupallisissa ajoneuvoissa ja laivateollisuudessa.


Visedon matka Danfossin yritysperheeseen on jo tähän mennessä yhdenlainen menestystarina. Yritys on kasvanut viime vuosien aikana voimakkaasti. Kun tuotteet vastaavat tulevaisuuden ympäristö- ja energiahaasteisiin, ei ihme, että Danfoss kiinnostui ja kaupat tehtiin. Danfoss Editronin kotipaikka ja pääkonttori on Lappeenrannassa, Lentokentäntiellä. Visedo muutti sinne syksyllä 2014, kun se tarvitsi lisää tilaa. Skinnarilan Tuotantokadulla tilat kävivät ahtaiksi kasvuhakuiselle, uuden ajan sähkömoottorien tekijälle. Sopivia tiloja etsittiin pitkään, sillä yritys tarvitsi hallitilan lisäksi tavallista enemmän toimistotilaa.


-Meillä on paljon projektityötä ja tuotekehitystä tekeviä insinöörejä. Siksi tarvitsimme paljon toimistotiloja. Kaupungissa oli kyllä hallitiloja mutta ongelma oli se, että niissä oli toimistotiloja vähän, Danfoss Editronin operatiivinen johtaja Timo Koljonen muistelee.

Sitten sattuma puuttui peliin. LATO:n tytäryhtiön, Lappeenrannan Yritystilan omistama Lentokentäntien vuokrahalli jäi tyhjilleen, kun erilaisiin pumppuihin ja pumppausjärjestelmiin erikoistunut Sulzer siirsi toimintonsa Karhulaan. Koljonen sanoo, että Sulzerin lähtö oli Lappeenrannan kaupungin kannalta ikävää mutta heille onnenkantamoinen.

- Ilmaisimme kiinnostuksemme halliin. Kaupunki eli Yritystila tuli vielä vastaan, sillä emme tarvinneet tuolloin kuin puolet hallitiloista. Sovimme, että otamme puolet hallista sekä kaikki toimistotilat ja Yritystila voi vuokrata toisen puolen hallista jollekin muulle. Tai meille, jos tarvetta tulee. Ja aika pianhan meille sitä tarvetta tuli. Muuton aikaan yritys oli kuitenkin pieni ja rahat olivat tiukalla. Uusi vuokrahalli oli siksikin täysosuma.

-Pystyimme ottamaan suoraan käyttöön Sulzerilta jääneen laboratorion sähkönsyöttöineen. Meidän ei tarvinnut rakentaa mitään lisää, Timo Koljonen kertoo. Muutto Tuotantokadulta kävi niin kivuttomasti, että kun muutto alkoi torstaina, niin jo maanantaina uusissa tiloissa tehtiin tuotantomoottori asiakkaalle.

-Kaikki huonekalut tuotiin tuosta ikkunasta, Koljonen osoittaa nurkkaikkunaa kokoushuoneessa, jossa istumme haastattelua tekemässä.

Ikkunan edustalle asennettiin portaat ja niitä pitkin kannettiin huonekalut ja toimistotarvikkeet suoraan toiseen kerrokseen. (Tosin apuna oli henkilöstön lisäksi viikonloppuna myös yksi PePon jalkapallojoukkue.)

Vuokraisäntä LATO on Koljosen mukaan reagoinut joustavasti vuokralaisen tarpeisiin. Onhan tilanne positiivinen, kun yritys kasvaa, työllistää ja tarvitsee tilaa.
LATO esimerkiksi rakensi yritykselle lisää toimistotilaa. Uusi toimistokerros valmistui syksyllä 2017, vähän ennen kuin Danfoss-kaupat tehtiin.

-Itse asiassa tiedotustilaisuus yrityskaupasta pidettiin uusissa, vielä kalustamattomissa toimistotiloissa. Joku kuitenkin totesi jo silloin, että olisi voinut rakentaa saman tien toisenkin toimistokerroksen, Koljonen kertoo. Hallirakennuksessa on tilaa 2140 neliötä. Niistä on 1600 neliötä tuotanto- ja laboratoriotilaa ja 540 toimistotilaa. Työntekijöitä on 70, joista noin 20 on tuotannossa ja loput toimihenkilöitä.

Danfossin tulo Lappeenrantaan on merkittävä koko seutukunnalle. Lappeenranta ja Lentokentäntie 44 on nyt Danfoss Editronin kotipaikka. Pääkonttori, tutkimus ja tuotekehitys ovat Lentokentäntiellä. Siellä kootaan myös suurin osa sähkömoottoreista. Yliopiston kupeessa syntynyt start up takoo nyt hyvinvointia alueelle.

-Ei täältä olla mihinkään lähdössä. Päinvastoin haetaan lisää tilaa ja kasvua, Timo Koljonen sanoo ja katselee viereistä, tyhjää tonttia Lentokentäntiellä.

-LATO on kyllä tietoinen tarpeistamme. Katsotaan, mitä tapahtuu.