roastery5 1270.png

Hevostallista Suomen parhaaksi kahvipaahtimoksi

Punatiilinen rakennus Satamatie 6:ssa Lappeenrannassa oli alun perin sotaväen hevostalli. Nyt siellä paahdetaan laatukahvia. Lehmus Roastery on voittanut Suomen parhaan paahtimon tittelin jo kahtena vuonna peräkkäin. Voitokkaan kahvin tuotanto ja myynti kasvavat kohisten. Paahtimon lisäksi tiloissa toimii kahvila.


Lehmus Roasteryn markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Arttu Muukkonen kertoo kahvilan pöydässä, kuinka he päätyivät vanhaan hevostalliin. Kaikki alkoi kavereiden turinatuokiosta joulukuussa 2015.

-Minä, Samu Koskinen ja Visa Tuovinen halusimme tehdä omaa kahvia. Minä olin paahtanut kahvia ennenkin, ja Visa taas oli myynyt kahvia Punnitse & Säästä- myymälässä.

Tiedustelujen ja laskelmien jälkeen kaverukset päätyivät siihen, että kannattaa hankkia oma paahdin ja alkaa paahtaa. Kun päätös paahtimosta oli tehty, piti löytää tila. Tilavaihtoehtoja oli useampikin mutta niistä mikään ei lopulta ollut sopiva.

-Sitten selvisi että Saku Hyttinen oli Yritystilan vuokralaisena tässä rakennuksessa, joka oli tarkoitettu sataman yrittäjien varastotilaksi. Kysyimme, olisiko mahdollista saada jostakin nurkasta muutama neliö meidän paahtobisnekselle. Saimme 40 neliön nurkkauksen, Muukkonen kertoo.

Huhti-toukokuun 2016 Lehmus Roasterylla opeteltiin paahtamaan eri kahvilaatuja ja kesäkuussa tuotteet olivat valmiit julkistettaviksi ja markkinointiin. Jo kesällä kävi ilmi, että ensimmäinen paahdin ei riitä ja tilatkin ovat käymässä ahtaiksi. Niinpä syksyn hankinta oli uusi paahdin.

Helmikuussa 2017 Lehmus Roastery piti avoimet ovet. Sitä varten raivattiin tilaa niin, että avoimille oville oli käytössä reilut 80 neliötä.

-Se oli menestys. Täällä kävi yli tuhat ihmistä päivän aikana katsomassa, kuinka kahvia paahdetaan. Siitä lähti ajatus omasta kahvilasta tai tehtaan myymälästä, Muukkonen muistelee.

Kesällä 2017 tiloihin avattiin kahvila. Sen yrittäjäksi tuli Rebecca Lehtomäki, jonka edellisen kahvilan vuokrasopimus oli päättynyt. Syksyllä 2017 LATO:n Yritystila teetti tiloissa patteriremontin. Samalla käyttötarkoitus muutettiin varastosta liiketilaksi. Vuokraisäntä uusi myös rakennuksen ikkunat.

Viime kesänä vuokralaiset remontoivat tiloja kahvilan toiminnan laajentamiseksi. Sen liiketoiminta ostettiin Lehtomäeltä paahtimofirmalle, ja kahvila sai anniskeluoikeudet. Samalla kahvilan aukioloaikakin pidentyi.

-Kaikki on sujunut vuokraisännän eli LATO:n puolelta erinomaisen joustavasti. Meillä on nyt tilaa 250 neliötä, Muukkonen sanoo.

Historiaa arvostava Muukkonen kehuu vanhaa suojelurakennusta estottomasti. Hevostalli on toiminut myöhemmin varastona, myllynä, autokorjaamona ja ponttonivalimona.


roastery1.png