Hartikainen-1270.gif

Sataman Loiste on veneilijän mekka

Vuosikymmenen alussa Harri Hartikainen istui vävynsä kanssa saunan lauteilla. Hän pohdiskeli, mitä tekisi autokauppiasuran jälkeen. Nyt Hartikainen istuu Sataman Loisteen kahvila-ravintolan pöydän ääressä. Kahvila-ravintola sijaitsee Lappeenrannan linnoitusniemen kärjessä, Halkosaarta vastapäätä. Nimensä se, kuten koko rakennus, on saanut Hartikaisen ja hänen vaimonsa omistamasta osakeyhtiöstä.


-Viime kesä oli meidän kahdeksas kesämme tässä vuokralaisena ja veneilypalvelujen tarjoajana. Ja hieno kesä olikin, Hartikainen summaa päättynyttä veneilykautta.

Näillä näkymin Hartikaisen lähivuodetkin kuluvat Sataman Loisteessa. Yhtiö teki vastikään jatkovuokrasopimuksen Lappeenranta Free Zonen kanssa, joka omistaa rakennuksen. Sopimuksen pituus on 5 + 5 vuotta. Hartikainen sanoo, että riittävän pitkä vuokrasopimus rohkaisee investoimaan ja kehittämään edelleen palveluja.

Sataman Loiste vierasvenelaitureineen on tuttu rakennus lappeenrantalaisille, etenkin veneilijöille. Lappeenrannan kaupunki rakensi sen 2000-luvun alkuvuosina veneilijöitä palvelemaan. Rakennuksen omistaa satamapalveluista vastaava kaupunkiyhtiö Lappeenranta Free Zone. Satamayhtiö on vuokrannut rakennuksen yrittäjälle, joka on vastannut palvelujen järjestämisestä veneilijöille.

Harri Hartikainen aloitti Sataman Loisteen nimissä veneilijöiden palvelemisen 2011. Hän sanoo, että suhteet vuokraisäntään ovat luottamukselliset ja hyvät. Yhteistuumin on keväisin mietitty, mitä palveluja tarvitaan ja kuinka ne toteutetaan.

-Kaikki on hoitunut,  eikä ole mitään valittamista. Satamayhtiö huolehtii, että laiturit ja muut fasiliteetit ovat kunnossa. Me olemme vierasvenesataman operaattori ja huolehdimme palveluista. Poijupaikkoja on 16 ja lisäksi laiturin kylkipaikkoja isoille aluksille.

Venepaikkojen lisäksi laiturilla on polttoaineen jakelupiste sekä septin ja pilssin imutyhjennys. Itse rakennuksesta löytyvät sauna, pesu- ja suihkutilat, pyykinpesumahdollisuus, jätehuolto, sähkö- ja vesipisteet, venetarvikemyymälä ja kahvila-ravintola terasseineen.

Viime kevättalvella satamayhtiö teetti rakennuksen ja terassin laajennuksen. Sen valmistuttua ravintolassa on sisällä 30, ulkona terassilla 50 ja saunan vilpolassa 15 anniskelupaikkaa. Laajennus piti sisällään myös toimitilaneliöt satamatoimiston omaan käyttöön, kun satamatoimisto muuttaa naapurin tiilirakennuksesta Sataman Loisteeseen. 

Käytännön työnjako perheyrityksessä menee niin, että Hartikaisen poika Anssi hoitaa käytännön rutiinit ja valmistautuu ottamaan pikku hiljaa vastuun toiminnan pyörittämisestä. Isä-Harri on enempi neuvonantaja, joka hoitaa kirjanpidon, tilaukset ja muita erityisosaamista vaativia asioita.

Valtaosa liikevaihdosta tulee polttoaineen myynnistä ja kahvila-ravintolan myynnistä. Lisäksi Sataman Loiste vuokraa vesijettejä, polkupyöriä, moottorivenettä ja aurinkoenergialla kulkevaa Solar Boatia. Hartikainen kertoo, että mennyt kesä oli vuokrausten osalta menestys.

-Vesijetit olivat liikenteessä lähes joka päivä. Meillä oli ravintolan kulmalla myös jäätelökioski vuokralla, ja jäätelön myynnissä tehtiin kaikkien kesien ennätys.

Sataman Loiste on veneilykauden aikana auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Yrittäjän päivälle tulee pituutta, koska koko vuoden tulos pitää takoa huhti-lokakuun aikana. Veneilyn sesonki kestää kesäkuusta koulujen alkuun. Sen jälkeen hiljenee. Talvella Sataman Loiste on auki vain tilauksesta.

Hartikainen ei kuitenkaan valita, päinvastoin. Työympäristö ja asiakkaat pitävät yrittäjän pirteänä.

-Veneilijät ovat iloista väkeä, ja silmien eteen avautuvat Saimaa ja kaupunginlahti. Mikä voisi motivoida enemmän. Yritämmekin tarjota asiakkaan odotukset ylittävää palvelua.

Monella julkisuuden ihmisellä on kesämökki Saimaalla, ja he ovat Hartikaisten vakioasiakkaita.

-Petteri Summanen, Ville Haapasalo, Jukka Puotila. Mukavia ihmisiä jokainen, Harri Hartikainen luettelee.

Sveitsiläinen miljonääri jahteineen on jokakesäinen vieras. Viime kesänä Sataman Loisteen laituriin kiinnitti miljoonajahtinsa Teemu Selänne seurueineen. Vähän Rivieran meininkiä.

Harri Hartikaisen mielestä Saimaa pitäisi tuotteistaa nykyistä paremmin. Hän sanoo, että jos ulkomaalaisia halutaan Lappeenrantaan ja maakuntaan, tarvitaan aktiviteetteja.

-Heille pitää olla tekemistä ja kokemista. Esimerkiksi syksyn ruska-ajan Saimaalla voisi hyödyntää matkailullisesti kaikenlaisista kesän veneily- ja kalastusretkistä puhumattakaan. 

Satama-alueen hyödyntäminen kaupallisesti talvella on Hartikaisen mielestä tosi haasteellista.

-Kuuman mehun myyminen satunnaisille Karhusaaren laavulle matkaaville ei lyö leiville. Sen olen laskenut minä ja moni muu yrittäjä. 
Mutta ensi kesään Hartikaiset tähyävät luottavaisin mielin. Jos ilmoja pitelee, niin Sataman Loisteen ympärillä käy kuhina.