maukonen – 1270.jpg

Seppo Maukosen veneellä vakiopaikka Voisalmessa

Seppo Maukoselle veneily tarkoittaa kevyttä soutelua Voisalmen edustalla Saimaata ihastellen tai kalan narraamista venesataman aallonmurtajan kärjessä.


-Siinä on mukava nostella ahvenia lapsenlapsen Juhan kanssa tyynellä säällä. Piiluvanselkä ja Ruohosaari ovat myös tulleet hyvin tutuiksi.

Onpa Maukonen kerran soutanut kuntoilumielessä Voisalmen saaren ympäri.

-Se oli yllättävän pitkä ja aikaa vievä matka.

-Myynnissä oli myös Terhi-perämoottori, mutta sen jätin ostamatta. Ajattelin, että eihän soutuveneessä perätuupparia tarvita, Maukonen kertoo.
Seppo Maukonen tottui jo pienenä siihen, että veneranta on lähellä kotia. Maukosen isä oli kova kalamies ja ahkera veneilijä. Kotitalo oli Kimpisessä Pajukadulla, ja venettä pidettiin Kirkkoherranlahden rannassa. Nykyään siinä on koirien uimapaikka.
Kaupunki vahti venepaikkoja jo silloin, 1950-luvulla. Kerran Seppo ja hänen veljensä huomasivat juhannuksen alla, että isän venettä soudetaan Kaupunginlahden selällä.

-Isä oli kai unohtanut maksaa venepaikan, ja vene oli menossa kaupungin juhannuskokon tarpeiksi. Hylättyjä ja sakkopaikoilla olleita veneitä vietiin siihen aikaan kokon raaka-aineeksi. Kun isä huomasi tilanteen, hän haki omansa takaisin rantaan ja hoiti asian kuntoon.

Seppo Maukosen vene on ollut uskollisesti Voisalmen venerannassa nyt jo yli 30 vuotta, joskin kolmessa eri paikassa.

-Maapaikoissa on vähän tuuristakin kiinni, millaisen paikan saat. Jos on kivinen pohja, pitää veneen vesille laskussa ja ylös vetämisessä olla varovainen, ettei tule naarmuja pohjaan.

Ensi kesäksi Maukosella on toiveissa uusi venepaikka, jonka ranta on loiva eikä kiviäkään näy.

Seppo Maukonen maksaa venepaikastaan 53 euroa kesässä. Hän pitää hintaa aivan kohtuullisena ja kehuu satamatoimiston palvelua hyväksi ja ystävälliseksi.

Voisalmen venesatamassa on 58 soutuvenepaikkaa. Laituripaikkoja moottoriveneille on reilu 90. Satamaa ja venepaikkoja ylläpitää Lappeenranta Free Zone, joka on LATO:n satamayhtiö. Satamajohtaja Hannu Lappalainen kertoo, että he hoitavat 22 pienvenesatamaa, joissa on yhteensä noin 3000 venepaikkaa.

Satamatoimisto perii venepaikoista vuosittaisen maksun. Maksulla katetaan venesatamien ylläpitokuluja. Laituripaikkojen hinnat ovat kahdesta sadasta ylöspäin, soutuvenepaikan hinta jää kymppeihin.

Satamayhtiö on vuokrannut pienvenesatama-alueet Lappeenrannan kaupungilta. Satamajohtaja Lappalainen kertoo, että he kunnostavat vuosittain yhdestä kahteen pienvenesatamaa. Viimeksi on kunnostettu Pappilanniemi ja Voisalmi 2, joka sijaitsee Tyysterniemen ja Voisalmen yhdistävän sillan vieressä olevassa kapeikossa.

-Se oli aivan kehnossa kunnossa, ja sen kunnostaminen maksoi 30 000. Kunnostusrahoja ei koskaan saada takaisin venepaikkojen maksuilla. Venerantoja ja laitureita on kuitenkin ylläpidettävä ja kunnostettava asiakasviihtyvyyden takaamiseksi. Niitä ei saa päästää huonoon kuntoon.

Seppo Maukonen sanoo, että hän ja moni muu eivät panisi pahakseen, jos myös heidän venerantansa olisi lähitulevaisuudessa kunnostuksen kohde.

-Hyvä, kunnostettu ranta lisäisi veneenomistajan viihtyvyyttä.

Perämoottori jäi Maukoselta aikoinaan ostamatta. Viime aikoina hän on miettinyt, että pieni, sähkökäyttöinen tuuppari voisi olla paikallaan kuhan narrauksessa.

- Siinä olisi sopiva vauhti ja hiljainen käynti.

Seppo Maukonen harjasi lokakuisena aamuna veneestään lehtiä ja muuta roskaa Voisalmen venerannassa. Hänen veneensä on ollut samassa rannassa yli 30 vuotta.

Kuvassa: Seppo Maukonen on eläkkeellä oleva opettaja, jolla on ollut soutuvene Voisalmen venesatamassa 1980-luvun alkuvuosista. Vene hankittiin, kun nuori opettaja perheineen muutti uuteen omakotitaloonsa Tanhuantielle, mistä on venerantaan vain satakunta metriä. Hän osti veneen Huhtiniemestä ja souti sen Voisalmeen.


Voisalmi2_2018_1270.jpg